Een blote Dogen
Op groepsreis in Japan in de (beginnende) herfst van 2016. We gaan op bezoek naar een kwekerij van wasabiplanten. De wasabiwortels leveren de grondstof voor de pittige wasabi-mosterd, bekend en gewaardeerd door sushiliefhebbers wereldwijd. Die teelt vereist heel zuiver water. De plantage ligt aan de voet van de bergen. Wasabi-ijsjes, wasabi-thee, wasabi-memorabilia … voor ik besluit dat dit een toeristenfuik is, maak ik een wandeling en - lo and behold - op een heuveltje staat een gedachtenisschrijn van de Japanse zenmeester Dogen (1200 – 1253) van wie de 'Onderrichtingen aan de kok' en vooral de Shobogenzo al jaren behoren tot mijn geliefde literatuur. Groot is mijn verbazing dat de zenmeester die niet bekend stond om zijn lichtvoetigheid of humor, hier poedelnaakt wordt afgebeeld. Maar nog groter is de verbazing van de Japanse gids wanneer iemand uit het gemengde Nederlands-Vlaamse gezelschap Dogen blijkt te kennen en zelfs enkele verzen reciteert.
Terug
Een blote Dogen
Op groepsreis in Japan in de (beginnende) herfst van 2016. We gaan op bezoek naar een kwekerij van wasabiplanten. De wasabiwortels leveren de grondstof voor de pittige wasabi-mosterd, bekend en gewaardeerd door sushiliefhebbers wereldwijd. Die teelt vereist heel zuiver water. De plantage ligt aan de voet van de bergen. Wasabi-ijsjes, wasabi-thee, wasabi-memorabilia … voor ik besluit dat dit een toeristenfuik is, maak ik een wandeling en - lo and behold - op een heuveltje staat een gedachtenisschrijn van de Japanse zenmeester Dogen (1200 – 1253) van wie de 'Onderrichtingen aan de kok' en vooral de Shobogenzo al jaren behoren tot mijn geliefde literatuur. Groot is mijn verbazing dat de zenmeester die niet bekend stond om zijn lichtvoetigheid of humor, hier poedelnaakt wordt afgebeeld. Maar nog groter is de verbazing van de Japanse gids wanneer iemand uit het gemengde Nederlands-Vlaamse gezelschap Dogen blijkt te kennen en zelfs enkele verzen reciteert.
Terug

Een blote Dogen
Op groepsreis in Japan in de (beginnende) herfst van 2016. We gaan op bezoek naar een kwekerij van wasabiplanten. De wasabiwortels leveren de grondstof voor de pittige wasabi-mosterd, bekend en gewaardeerd door sushiliefhebbers wereldwijd. Die teelt vereist heel zuiver water. De plantage ligt aan de voet van de bergen. Wasabi-ijsjes, wasabi-thee, wasabi-memorabilia … voor ik besluit dat dit een toeristenfuik is, maak ik een wandeling en - lo and behold - op een heuveltje staat een gedachtenisschrijn van de Japanse zenmeester Dogen (1200 – 1253) van wie de 'Onderrichtingen aan de kok' en vooral de Shobogenzo al jaren behoren tot mijn geliefde literatuur. Groot is mijn verbazing dat de zenmeester die niet bekend stond om zijn lichtvoetigheid of humor, hier poedelnaakt wordt afgebeeld. Maar nog groter is de verbazing van de Japanse gids wanneer iemand uit het gemengde Nederlands-Vlaamse gezelschap Dogen blijkt te kennen en zelfs enkele verzen reciteert.
Terug


© 2017 Maha Karuna Leuven Contact