Maha Karuna Leuven

Het beoefenen van zitmeditatie (zitten én mediteren) wordt zazen genoemd. Za betekent ‘zitten’ en zen betekent iets als ‘concentratie’, ‘begrijpen’. Bij zazen kan men denken aan een meditatietechniek, maar dat is het niet. Men zit stil en bewegingsloos op een bankje, kussen of stoel, geconcentreerd met een goede lichaamshouding op elke inademing en uitademing. De zenweg is een weg van loslaten, van leeg worden. Als zodanig is zen ten diepste verwant met het onaangeklede hart van elke religie. Zen als stilzitten voor het mysterie: zonder woorden, zonder beelden. Want uiteindelijk zijn geschriften en rituelen niets meer dan tijdelijke hulpmiddelen, bestemd om ook losgelaten te worden.

Zen vraagt oefening, veel geduld en aandachtig toekijken hoe je telkens weer gehecht raakt, hoe die immer veranderende som van gehechtheden het 'ik' uitmaken waar we zo heilig in geloven.

Image

Zen op dinsdag

 • elke dinsdag van 20 u. - 21.20 u.

 • Groot Begijnhof 16 (tegenover de ingang van de kerk van Sint-Jan-De Doper)

 • kussens en bankjes aanwezig

 • graag 15 minuten op voorhand aanwezig zijn

 • onderricht/toespraak: elke eerste dinsdag van de maand

 • instappen kan op elk moment: beginners altijd welkom en er is geen voorafgaandelijke ervaring met meditatie of zen verreist

 • bijdrage: 2 EUR


Maha Karuna Ch'an

Maha Karuna Ch’an is een informele en fundamenteel open *sangha* (boeddhistische gemeenschap) van leken, die zich op individuele basis en binnen een individueel traject, wijden aan hun zenweg en de integratie daarvan in hun leven.

Maha Karuna Chan organiseert meerdere keren per jaar sesshin’s (retraite’s) in Steyl (Venlo, Nederland). Er zijn ook een aantal lokale groepen in Vlaanderen en Nederland waar in de traditie van Maha Karuna Ch'an gemediteerd kan worden. Voor de groepen in Vlaanderen

Maha Karuna Ch’an staat onder leiding van Ton Lathouwers, die in 1987 transmissie (authorisatie als ch’anleraar) kreeg van de Chinese Ch’anmeester Teh Cheng.
Teh Cheng (S.A. Jinarakkhita, 1923 tot 2002) was tijdens zijn leven coördinator en hoofd van de Sangha Agung Indonesia, waarin alle boeddhistische richtingen van Indonesië samengebracht zijn. Hij was tevens hoogste autoriteit van de Guang Hua Ssu denominatie van het Linji (Rinzai-) Ch’anboeddhisme in Fujian, China.
Het Chinese moederklooster van Maha Karuna Ch’an is de Guanghua Tempel in de stad Putian.
Maha Karuna Ch’an wordt tevens geïnspireerd door Hisamatsu Shin’ichi (1889-1980), stichter van de belangrijkste vernieuwingsbeweging binnen de Japanse zen, de FAS Society. Het was diens naaste medewerker en opvolger Masao Abe, onder wiens begeleiding Ton Lathouwers in 1971 de zenweg begon.


Ton Lathouwers over de bronnen van zijn zenpraktijk

Sesshin in 2020

 • woensdag 22 tot zondag 26 januari 2020 (wachtlijst)
 • woensdag 19 tot zondag 23 februari 2020 (wachtlijst)
 • vrijdag 3 tot zondag 12 juli 2020
 • woensdag 18 tot zondag 22 november 2020

Voor alle informatie over sesshins en andere activiteiten van Maha Karuna Ch'an


Zitten in verbondenheid met alles en iedereen

In Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk zijn zo’n twintig meditatiegroepen actief, die op allerlei locaties onder de vlag van Maha Karuna Ch’an samen zitten. Iedere groep volgt een eigen schema. Toch zitten ook veel mensen alleen, omdat er bijvoorbeeld geen meditatiegroep in de buurt is. Er zijn ook steeds meer mensen, die niet (meer) in staat zijn om deel te nemen aan een groep, er zijn mensen die aan huis gekluisterd zijn en/of moeilijke tijden doormaken vanwege ziekte, of andere calamiteiten.

Daarom willen we in aanvulling van de bestaande zitmogelijkheden op vaste dagen en tijdstippen met elkaar thuis zitten. Zodat ook iedereen, die om welke reden dan ook alleen zit, zich gedragen weet in gezamenlijkheid en verbondenheid: “samen d’r uut”.


Thuis mediteren in verbondenheid met alles en iedereen:

 • iedere maandag- woensdag- en vrijdagmorgen tussen 9 en 10 u.
 • iedere maandag- woensdag- en vrijdagavond tussen 20 en 21 u.
 • iedere maandag- woensdag- en vrijdagavond tussen 22 en 23 u

De website werkt hierbij als virtuele ruimte.
Het samenzitten krijgt een eigen pagina “Zitten in verbondenheid”.
Rond de eerste maandag van de maand zal er steeds een nieuwe tekst op de pagina worden geplaatst.
Interactie is mogelijk. Op de site kunnen reacties / berichten worden geplaatst.
Persoonlijk reageren kan met een email.


Zen in de Poort • Averbode

Wekelijkse zen voor geoefenden

elke donderdagavond van 20 u. tot 21.30 u.


Image

Zenzaterdagen in 2020

 • 25 januari
 • 29 februari
 • 28 maart
 • 25 april
 • 30 mei
 • 27 juni
 • vrije zenzaterdag in augustus en najaarsprogramma nog te bepalen


sesshin o.l.v. Hozumi Roshi

maandag 10 tot vrijdag 14 februari 2020

Image

De zen-gemeenschap van Averbode staat onder leiding van Staf Feyaerts, norbertijn van Averbode, deelnemer 'Spirituele uitwisseling IV' in Japan in het kader van de Monastieke Interreligieuze dialoog.


Goed om te weten
 • De zen-activiteiten hebben plaats in het Poortgebouw van de Abdij van Averbode. Geef als GPS-adres in: Herseltsebaan 2, Averbode.

 • Deelnemen aan een zen-activiteit vereist voorafgaandelijk contact met Staf Feyaerts - telefonisch 013 78 04 58) of per mail met opgave van naam, adres, geboortedatum, telefoonnummer en motivatie.

 • De sesshin begint op maandag om 18 u. en eindigt op vrijdag om 15 u.


Kostprijs

 • zenzaterdag: 10 EUR

 • sesshin: 325 EUR


Vooraf inschrijven

Voor de sesshin is vooraf inschrijven noodzakelijk. 10 Dagen voor aanvang worden de inschrijvingen afgesloten.

Naar de website van Zen in De Poort


Being Without Self

Zen-sesshins met Being Without Self zijn intensief. Zij maken het mogelijk en stimuleren het zelfs dat er ook tijdens een deel van de nacht of de hele nacht wordt gemediteerd. Dagelijks is een toespraak en er is gelegenheid tot zgn. ‘one-on-one’, het gesprek met de zenleraar. Dit gesprek beoogt geen psychologische counseling maar dient om zaken te verhelderen en twijfels op te lossen. In de woorden van Jeff Shore: ‘One-on-one is a precious opportunity to get to the very bottom of yourself with another. Free and open to mutually discover truth, this is the original spirit of Zen Buddhist practice. One-on-one is not for discussing practice so much as presenting, revealing where you actually are.’

Sesshins in 2020

4 tot 8 maart in het centrum Sint-Michaël, Steyl (Tegelen, deelgemeente Venlo Nederland)

9 tot 13 september in Hoepertingen (provisionele datum)

*Meer informatie per mail bij BWS Lowlands

Voor de internationale website van Being Without Self

Image

Jeff Shore (foto: Leon Chiprout)

Jeff Shore (1953) is geboren in Philadelphia (USA). Na 10 jaar zenstudie en -praktijk in de USA ging hij in 1981 naar Japan. Hij studeerde een jaar bij Mumon Yamada, abt van het Myōshinji monastery in Kyōto, en volgde dat jaar tevens een intensieve zentraining in het klooster van Shōfukuji in Kobe. In 1982 werkte hij met de opvolger van Zenkei Shibayama‘s: Keidō Fukushima, de latere abt van het grote Rinzai-zencomplex in Tōfukuji in Kyōto. Hij onderging er de volgende 25 jaar een rigoureuze zentraining en werd Fukushima Rōshi’s lekenopvolger. Hij is sinds 1987 ook professor ‘Zen in de wereld vandaag’ aan de Hanazono Universiteit in Kyōto. Hij woont in Kyōto waar hij ook een bescheiden hermitage leidt waar tal van Westerse zenstudenten heen gaan om hun praktijk te verdiepen.